PANNA COTTA z gałką muszkatołową i karmelowo-pomarańczowym sosem

Autor:

Magda EM

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na Panna Cottę

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 600ml śmietanki Łaciata 36%,
  • 100g cukru,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 laski wanilii- opcjonalnie

Na sos

  • 160g cukru,
  • 50ml wody,
  • 50ml soku z pomarańczy,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie

Panna Cotta

Namocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj cukier i gałkę. Przekrój połówkę laski wanilii i nożem wyjmij z niej ziarenka. Wrzuć ziarenka i łupinkę wanilii do śmietanki. Gotuj powoli, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając, by nie przypalić wanilii. Zestaw z ognia. Wyjmij łupinkę wanilii. Wymieszaj śmietankę z żelatyną. Przelej całość do przygotowanych miseczek. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.



SOS

W małym garnuszku lub patelni wymieszaj cukier z wodą. Postaw naczynie na ogniu. Nie mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i brązowieć poruszaj naczyniem, żeby przemieszać karmel. Gdy cukier się rozpuści i nabierze jasnozłotego koloru powolutku wlewaj sok z pomarańczy. Zmniejsz ogień i silikonową łopatka mieszaj. Zdejmij z ognia, gdy karmel będzie całkowicie gładki. Wystudź. Panna Cotte możesz polać sosem lub klasycznie do góry dnem obrócić na talerzyk i dopiero polać karmelem.



Wskazówki

Aby łatwo wyjac panna cottę, wstaw na chwilke naczynie z nią do wrzątku, krem powinien się łatwo odkleić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.