Domowe Hot Dogi

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Bułki do Hot Dogów:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1/2 szklanki mleka 2% Łaciate
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% Łaciata
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • ciepłe mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem + ziarna sezamu do obsypania

Składniki na Farsz:

  • tarty żółty ser
  • 12 parówek / kiełbasek kabanosowych
  • 10 pieczarek
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (użyłam domowego: pomidory, cukinia, cebula, czosnek, zioła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebuli
  • przyprawa do pizzy, sól
  • 1 łyżka masła Łaciate

Składniki na Sos Tzatzyki:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 150 g śmietany 12% Łaciata
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej)
  • świeża natka pietruszki / lubczyk / oregano

Przygotowanie

Przygotowanie Ciasta:

Z drożdży, 1 dużej łyżki mąki, ½ szklanki mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn – dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min. W międzyczasie do dużej miski przesiać resztę mąki – wymieszać ją z solą. Jajko rozbełtać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Kiedy drożdże wyrosną, do mąki dodać masę mleczno-jajeczną i rozczyn. Połączyć składniki za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami. Następnie dodawać stopniowo po łyżce oleju. Miksować około 8 min., aż ciasto będzie białe, elastyczne, napowietrzone i łatwo odchodzące od ścianek miski. Zagnieść krótko rękami i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godz. 20 min (do podwojenia objętości – temperatura pokojowa). Kiedy ciasto wyrasta przygotować farsz.





Przygotowanie Farszu (nadzienia):

Parówki ugotować w wodzie – uważać, aby nie popękały. Wyjąć, osuszyć i pozostawić do wystudzenia. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Umieścić na patelni i podlać ¼ szklanki wody. Lekko posolić. Smażyć na średnim ogniu do odparowania wody. Można dodać masło i lekko podsmażyć pieczarki. Dodać sos pomidorowy i czosnek. Podsmażyć do lekkiego zgęstnienia. Wystudzić.





Formowanie Hot Dogów:

Ciasto drożdżowe krótko zagnieść i podzielić na dwie części (na 6 i na 6 hot dogów). Każdą z nich, kolejno rozwałkować na długi placek o szerokości naszej parówki. Wyłożyć połowę sosu pomidorowego z pieczarkami i cebulą – rozprowadzić równomiernie. Posypać przyprawą do pizzy i wyłożyć tarty ser. Ułożyć w równych odstępach 6 parówek. Placek podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy zwinąć w rulonik i ścisnąć brzegi. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Następnie należy je pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.





Pieczenie Hot Dogów:

Hot dogi posmarować ciepłym mlekiem i posypać sezamem. Wierzch bułeczek można delikatnie ponacinać – dla ładnego efektu. Odstawić na 5 min, a następnie umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C - piec około 25 min. – do wyrośnięcia i zezełocenia. Podawać z ulubionym sosem np. tzatzyki.





Przygotowanie Sosu:

Jogurt i śmietanę połączyć i dobrze wymieszać. Dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Schłodzić przez min. 30 min. Można podać posypany natką pietruszki, świeżym oregano lub lubczykiem.





Wskazówki

Pyszne za równo na ciepło jak i na zimno.

Idealne na wyjazdy i pikniki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.