Lava cake

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • Sól

Dodatkowo:

  • Świeże maliny do podania

Przygotowanie

Krok 1

Foremki wysmarować masłem i obsypać mąką.



Krok 2

Piekarnik i blaszkę nagrzać do 200°C.



Krok 3

Czekoladę pokroić na drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać czekoladę i rozpuścić na bardzo małym ogniu (można również w kąpieli wodnej).



Krok 4

Do miski wbić jajka, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i połączyć składniki, dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.



Krok 5

Masę przelać do foremek. Zapiekać przez 8 minut. Wyciągnąć z piekarnika, przestudzić przez parę minut.



Wskazówki

Podawać ze świeżymi malinami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.