Zdrowy i pyszny pasztet, będący idealnym źródłem białka i tłuszczów omega. Doskonale nadaje się na kanapki.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 190ºC. Filety dokładnie myjemy i suszymy. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę oraz bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Miksujemy żółtka z margaryną i śmietanką Łaciatą. Do tak otrzymanej masy dodajemy zmieloną rybę.
Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Ubitą pianę otrzymaną z białek łączymy z przyprawioną rybą i delikatnie mieszamy.
Do foremki natłuszczonej i posypanej bułką tartą nakładamy masę rybną. Pieczemy przez ok. 45 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotowy pasztet przekładamy na półmisek i kroimy na grube plastry, następnie w kostkę i podajemy na pieczywie.
Polecamy podawać pasztet z dodatkiem żurawiny.
Dodaj komentarz