Pasztet z pangi

Zdrowy i pyszny pasztet, będący idealnym źródłem białka i tłuszczów omega. Doskonale nadaje się na kanapki.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z pangi
  • 5 jajek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190ºC. Filety dokładnie myjemy i suszymy. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę oraz bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Miksujemy żółtka z margaryną i śmietanką Łaciatą. Do tak otrzymanej masy dodajemy zmieloną rybę.



Krok 2

Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Ubitą pianę otrzymaną z białek łączymy z przyprawioną rybą i delikatnie mieszamy.



Krok 3

Do foremki natłuszczonej i posypanej bułką tartą nakładamy masę rybną. Pieczemy przez ok. 45 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.



Krok 4

Gotowy pasztet przekładamy na półmisek i kroimy na grube plastry, następnie w kostkę i podajemy na pieczywie.



Wskazówki

Polecamy podawać pasztet z dodatkiem żurawiny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.