Kremowy sos grzybowy z boczkiem

Sos grzybowy - w nieco innym wydaniu. Z plasterkami boczku. Danie, które nie tylko zaskakuje samym pomysłem, ale i smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g grzybów,
  • 300 g boczku w plasterkach,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 12 %,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek kopru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Plasterki boczku kroimy na mniejsze fragmenty i obsmażamy na patelni (nie potrzeba dodatkowego tłuszczu - wytopi się z boczku). Kiedy boczek ładnie się przyrumieni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy, aż lekko się zeszkli.



Krok 2

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze fragmenty, po czym dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulą. Całość dusimy ok. 25 minut.



Krok 3

Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy kolejne 15 minut. Zagęszczamy sos jajkiem, dodajemy przyprawy i pocięty drobno koper.



Krok 4

Sosem można polać mięso lub warzywa, np. ziemniaki. Dekorujemy natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-12-03 07:35:00

Smaczny i aromatyczny sos.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.