Sos grzybowy - w nieco innym wydaniu. Z plasterkami boczku. Danie, które nie tylko zaskakuje samym pomysłem, ale i smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Plasterki boczku kroimy na mniejsze fragmenty i obsmażamy na patelni (nie potrzeba dodatkowego tłuszczu - wytopi się z boczku). Kiedy boczek ładnie się przyrumieni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy, aż lekko się zeszkli.
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze fragmenty, po czym dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulą. Całość dusimy ok. 25 minut.
Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy kolejne 15 minut. Zagęszczamy sos jajkiem, dodajemy przyprawy i pocięty drobno koper.
Sosem można polać mięso lub warzywa, np. ziemniaki. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-12-03 07:35:00
Smaczny i aromatyczny sos.
Odpowiedz