Pełnoziarniste galette z gruszkami, serem blue i tymiankiem to ciekawa propozycja na obiad lub kolację. Niecodzienne połączenie smaków z pewnością zachwyci gości. Słodkie gruszki idealnie kontrastują z wyrazistym niebieskim serem pleśniowym i tymiankiem. Do wykonania tarty można użyć również sera gorgonzola.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść wraz z pozostałymi składnikami na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Gruszki pokroić na plastry, usunąć gniazdo nasienne. Niebieski ser pleśniowy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z gałązek tymianku zdjąć listki.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek. Górny arkusz usunąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ciasto posypać częścią startego sera, zostawiając 5 cm wolnego brzegu. Następnie położyć pierwszą warstwę plastrów gruszki, posypać ją serem oraz tymiankiem i przykryć kolejną warstwą gruszek. Posypać pozostałym serem i tymiankiem. Całość polać miodem. Boki ciasta zawinąć na nadzienie i posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Galette wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz