Golonka pieczona z ziemniakami

Golonka pieczona z ziemniakami jest źródłem budulca mięśni - białka i tłuszczu. Atutem tego dania jest niepowtarzalny i charakterystyczny smak.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3 golonki wieprzowe średniej wielkości
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Golonkę dokładnie myjemy i osuszamy przy pomocy ręczników kuchennych.



Krok 2

Dostępnymi przyprawami dokładnie nacieramy całą powierzchnię golonki i odstawiamy do lodówki na 5 godzin. Golonkę lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.



Krok 3

Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie przykrywamy pokrojoną w płaty cebulą.



Krok 4

Naczynie z golonką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu, po czym odcedzamy. Dokładamy je do golonki i pozostawiamy w rozgrzanym piekarniku na 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.