Golonka pieczona z ziemniakami jest źródłem budulca mięśni - białka i tłuszczu. Atutem tego dania jest niepowtarzalny i charakterystyczny smak.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Golonkę dokładnie myjemy i osuszamy przy pomocy ręczników kuchennych.
Dostępnymi przyprawami dokładnie nacieramy całą powierzchnię golonki i odstawiamy do lodówki na 5 godzin. Golonkę lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie przykrywamy pokrojoną w płaty cebulą.
Naczynie z golonką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu, po czym odcedzamy. Dokładamy je do golonki i pozostawiamy w rozgrzanym piekarniku na 25 minut.
Dodaj komentarz