Peperonata

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg słodkich papryk - w różnych kolorach
  • 500 g obranych i pokrojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Papryki umyj, wysusz, usuń gniazda nasienne i przekrój na pół. Połówki papryk ułóż na blaszce do pieczenia (wnętrzem do dołu) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 30 minut. Papryki są gotowe gdy na skórce pojawią się brązowe plamy (przypieczona skórka). Podpieczone papryki wyjmij z piekarnika, jeszcze gorące włóż do woreczka foliowego i szczelnie zawiń. Pod folią warzywa się zaparzą i łatwiej będzie usnąć skórkę. Po 10 minutach wyjmij papryki z folii i zdejmij przypieczoną skórkę i pokrój papryki w paski.

Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i wlej oliwę (opcjonalnie olej do smażenia). Czosnek i cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki i przełóż na rozgrzany tłuszcz. Zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na patelnię przełóż pokrojone pomidory i całość smaż przez około 3-5 minut bez przykrywki. Wsyp pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Dodaj paprykę, zamieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez 5 minut regularnie mieszając. Przed podaniem dodaj świeże liście bazylii. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.