Mięso należy umyć i osuszyć. Cytrynę wraz ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Cebule podobnie - pokroić cienko. W miseczce wymieszać sól peklowaną ze zwykłą sola oraz pieprzem,dodać oliwę i dobrze połączyć. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i przyprawami takie jakie lubimy.
Na dno naczynia próżniowego ułożyć połowę pokrojonej cebuli oraz cytryny. Następnie należy ułożyć karkówkę i przysypać resztą cebuli i cytryny. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki najlepiej na dobę. Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika.
Do miseczki wycisnąć trochę soku z cytryny i cebuli,dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Mieszanką polać mięso. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć karkówkę z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać na dno pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego do 225 st piekarnika i piec około 90 minut. Po około 40 minutach przykryć mięso folia aluminiową a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ozdobić natką.
Dodaj komentarz