pieczona karkówka w musztardzie

Autor:

mileneczka5

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kg świeżej karkówki bez kości
  • 1 cytryna
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka soli peklowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy przyprawy
  • natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Mięso należy umyć i osuszyć. Cytrynę wraz ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Cebule podobnie - pokroić cienko. W miseczce wymieszać sól peklowaną ze zwykłą sola oraz pieprzem,dodać oliwę i dobrze połączyć. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i przyprawami takie jakie lubimy.



Krok 2

Na dno naczynia próżniowego ułożyć połowę pokrojonej cebuli oraz cytryny. Następnie należy ułożyć karkówkę i przysypać resztą cebuli i cytryny. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki najlepiej na dobę. Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika.



Krok 3

Do miseczki wycisnąć trochę soku z cytryny i cebuli,dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Mieszanką polać mięso. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć karkówkę z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać na dno pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego do 225 st piekarnika i piec około 90 minut. Po około 40 minutach przykryć mięso folia aluminiową a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ozdobić natką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.