Słodko-kwaśna wieprzowina

Pyszne kąski wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie. Idealnie pasują do ryżu i warzyw. Możemy podać je również jako samodzielną potrawę, np. w formie przekąski.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Ścieramy skórkę z ½ cytryny. Całą cytrynę wyciskamy. Mieszamy oliwę, cynamon, paprykę, curry, sok i skórkę z cytryny, imbir, miód.



Krok 2

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy minimum na 3 godziny.



Krok 3

Smażymy na patelni ok. 25 minut. W razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody.



Krok 4

Mięso przed podaniem posypujemy sezamem.



Wskazówki

Podajemy np. z ryżem i warzywami.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.