Pieczone jabłka z bezą

Autor:

Monika Och

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jabłka
  • Łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • Wafelek nugatowy
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka umyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.



Krok 2

Śmietanę wymieszać z pokrojonym wafelkiem ( kawałek zostawić do dekoracji).



Krok 3

Napełnić jabłka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 40 min. w temperaturze 180°C.



Krok 4

Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder. Bezę przełożyć do szprycy i udekorować nią połówki jabłek. Zapiec przez kolejne 10 min., aż beza będzie rumiana.



Krok 5

Posypać resztą pokrojonego wafelka. Podawać od razu na ciepło.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

ania

Opublikowany: 2018-01-17 07:48:00

Muszą być pyszne.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.