Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Miód włożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, przyprawę do pierników i kawę, wymieszać, aż masło się rozpuści, ostudzić, wymieszać z żółtkami.
Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z kakao, połączyć z płynną masą miodową, zamieszać.
Następnie do ciasta dodać śmietankę, sodę i pianę z białek, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką desce rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, wkładać porcję marmolady.
Przykryć drugim ciasteczkiem, delikatnie dociskając zlepić brzegi.
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone, zimne pierniczki oblać lukrem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Dodaj komentarz