Pierniczki z różaną marmoladą

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 15 dag miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag masła Łaciate
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy

Dodatkowo:

  • 1 szklanka marmolady z różą
  • 1 czekolada gorzka
  • Lukier biały

Przygotowanie

Krok 1

Miód włożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, przyprawę do pierników i kawę, wymieszać, aż masło się rozpuści, ostudzić, wymieszać z żółtkami.





Krok 2

Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z kakao, połączyć z płynną masą miodową, zamieszać.





Krok 3

Następnie do ciasta dodać śmietankę, sodę i pianę z białek, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.





Krok 4

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką desce rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, wkładać porcję marmolady.





Krok 5

Przykryć drugim ciasteczkiem, delikatnie dociskając zlepić brzegi.





Krok 6

Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut w temperaturze 180°C.





Krok 7

Upieczone, zimne pierniczki oblać lukrem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.