Pierniczki z rumem

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 25 dag mąki,
  • 10 g miodu sztucznego,
  • 15 g miodu prawdziwego,
  • 1 kieliszek białego rumu,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Smalec i oba miody wkładamy do garnuszka i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników.Lekko studzimy, dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy, Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, wlewamy miód i kieliszek rumu. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy by odpoczęło, a gdyby było rzadkie, posypujemy je lekko mąką. Stolnicę i wałek oprószamy mąką, wałkujemy placek i wycinamy ciastka. Pieczemy 10 minut w 175-180 stopniach C, Pierniczki możemy polukrować lub polać polewą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.