Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego Milko,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg śliwek

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, odkładamy na bok. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 2

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blaszki, a na górze układamy połówki śliwek, skórką do ciasta.



Krok 3

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.