W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na pół.
Ubijamy śmietankę dajemy puder i lekko mieszamy potem dajemy serek i ponownie mieszamy.Przekładamy piernik wstawiamy do lodówki na godzinę potem ozdabiamy.
Wsypujemy puder do miski dajemy wodę gorąco i mieszamy,ma mieć konsystencję pół płynną dajemy barwnik i dekorujemy według własnego uznania.
Dodaj komentarz