Piernik przekładany mascarpone

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 125 g masła Łaciate
  • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego),
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej

Krem

  • 250 śmietanki 30% Łaciata
  • 250 serka mascarpone Mlekpol
  • 200 g pudru

Lukier

  • 300 g pudru,
  • 5 łyżek gorącej wody,
  • 8 kropli barwnika

Przygotowanie

Ciasto piernik

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na pół.



Krem

Ubijamy śmietankę dajemy puder i lekko mieszamy potem dajemy serek i ponownie mieszamy.Przekładamy piernik wstawiamy do lodówki na godzinę potem ozdabiamy.



Lukier

Wsypujemy puder do miski dajemy wodę gorąco i mieszamy,ma mieć konsystencję pół płynną dajemy barwnik i dekorujemy według własnego uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.