Żaden smakosz nie oprze się temu deserowi! Pamiętaj, żeby tort bezowy dobrze zamrozić, wtedy łatwiej będzie go pokroić. Warto tort połączyć z sezonowymi owocami. Przepis jest prosty w wykonaniu i zachwyca wyglądem oraz smakiem.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Nastawiamy piekarnik na 100 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier bardzo powoli. Cały czas miksujemy, aby cukier mógł się rozpuszczać. Następnie dodajemy powoli sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia robimy dwa „placki” z ubitych białek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w sumie 2 godziny. Jednak w trakcie pieczenia zamieniamy położenie obydwu blach, aby obydwie były równo przyrumienione.
Po upieczeniu bezy studzimy je. Na wystudzone bezy kładziemy lody i łączymy oba spody. Teraz pozostaje tort włożyć do zamrażalnika.
Polecamy tort przyozdobić pokrojonymi truskawkami i borówkami. Bezę kroimy gorącym nożem. Smacznego!
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-08 10:18:00
Bardzo smaczny torcik :)
Odpowiedz