Tort bezowy z lodami

Żaden smakosz nie oprze się temu deserowi! Pamiętaj, żeby tort bezowy dobrze zamrozić, wtedy łatwiej będzie go pokroić. Warto tort połączyć z sezonowymi owocami. Przepis jest prosty w wykonaniu i zachwyca wyglądem oraz smakiem.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 białek (w temperaturze pokojowej)
  • - 2,5 szklanki cukru
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 1 litr lodów śmietankowych lub waniliowych
  • - owoce np. truskawki i borówki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 100 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier bardzo powoli. Cały czas miksujemy, aby cukier mógł się rozpuszczać. Następnie dodajemy powoli sok z cytryny.



Krok 2

Na papierze do pieczenia robimy dwa „placki” z ubitych białek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w sumie 2 godziny. Jednak w trakcie pieczenia zamieniamy położenie obydwu blach, aby obydwie były równo przyrumienione.



Krok 3

Po upieczeniu bezy studzimy je. Na wystudzone bezy kładziemy lody i łączymy oba spody. Teraz pozostaje tort włożyć do zamrażalnika.



Krok 4 

Polecamy tort przyozdobić pokrojonymi truskawkami i borówkami. Bezę kroimy gorącym nożem. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-08 10:18:00

Bardzo smaczny torcik :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.