Tort bezowy z lodami

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

8

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze Truskawki

Składniki

Składniki:

- 8 białek (w temperaturze pokojowej)

- 2,5 szklanki cukru

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 litr lodów śmietankowych lub waniliowych

- owoce np. truskawki i borówki

Przygotowanie

Krok 1

  • Nastawiamy piekarnik na 100 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier bardzo powoli. Cały czas miksujemy, aby cukier mógł się rozpuszczać. Następnie dodajemy powoli sok z cytryny.

Krok 2

  • Na papierze do pieczenia robimy dwa „placki” z ubitych białek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w sumie 2 godziny. Jednak w trakcie pieczenia zamieniamy położenie obydwu blach, aby obydwie były równo przyrumienione.

Krok 3

  • Po upieczeniu bezy studzimy je. Na wystudzone bezy kładziemy lody i łączymy oba spody. Teraz pozostaje tort włożyć do zamrażalnika.

Krok 4

  • Polecamy tort przyozdobić pokrojonymi truskawkami i borówkami. Bezę kroimy gorącym nożem. Smacznego!

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0