Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto piernikowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości ¾ foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30minut.
Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno, dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.
Dodaj komentarz