Piernikowa babeczka z kremową choinką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto piernikowe

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła Łaciate
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu

Masa

  • 50 ml śmietany 36% Łaciata
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina barwnika koloru zielonego

Dodatkowo

  • kolorowe perełki dekoracyjne

Przygotowanie

Ciasto piernikowe

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto piernikowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości ¾ foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30minut.



Masa

Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno, dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.