Beza z bitą śmietaną

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Blaty bezowe

  • 8 białek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Śmietana do przełożenia

  • 400 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 1 opakowanie śmietany fix
  • 1 szklanka owoców jagodowych
  • 3 połówki brzoskwiń z syropu
  • płatki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gdy białka są lśniące, dzielimy je na dwie części. Na papierze do pieczenia obrysowujemy dwa jednakowe okręgi, wykładamy na nie białka i pieczemy je przez 10 minut w tem. 160 stopni C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy około 1 godzimy. Upieczona bezę studzimy w piekarniku przez całą noc. Schłodzoną śmietankę ubijamy z fixem na sztywno, do 1 części dodajemy 1-2 łyżki soku z jagód i wykładamy na bezę, przykrywamy drugim blatem, smarujemy białą śmietaną i dekorujemy jagodami, brzoskwiniami oraz listkami czekoladowymi. Bezę przechowujemy w lodówce.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.