Pierogi z boczniakami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Łaciate
  • ½ szkl. wody gazowanej
  • Sól

Farsz:

  • 30 dag boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate
  • Cebula
  • Sól

Przygotowanie

Ciasto

Do przesianej mąki dodać odrobinę soli, żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wodę mineralną. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.



Farsz

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, wsypać starte na tarce lub bardzo drobno posiekane boczniaki, podsmażyć, ostudzić, wymieszać z tartą bułką i białkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.




Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz z boczniaków, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Wskazówki

Pierogi podawać polane masłem z usmażoną cebulą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.