Pulpeciki podane w sosie pomidorowym to wspaniałe danie polecane dla wszystkich. Łatwe szybkie w przygotowaniu, zadowoli każdego. Polecane zwłaszcza jako potrawa obiadowa.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Obieramy i drobno kroimy cebulę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy, aż do zeszklenia.
Do mięsa mielonego dodajemy przestudzoną lekko cebulkę, jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, po czym formujemy niewielkich rozmiarów pulpety. Następnie obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na oliwie.
W garnku gotujemy bulion warzywny, do którego dodajemy smażone pulpety. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy całość przez 30 minut.
Pulpety możemy podać np. z ziemniakami lub z pieczywem.
Dodaj komentarz