Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki podane w sosie pomidorowym to wspaniałe danie polecane dla wszystkich. Łatwe szybkie w przygotowaniu, zadowoli każdego. Polecane zwłaszcza jako potrawa obiadowa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy i drobno kroimy cebulę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy, aż do zeszklenia.



Krok 2

Do mięsa mielonego dodajemy przestudzoną lekko cebulkę, jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, po czym formujemy niewielkich rozmiarów pulpety. Następnie obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na oliwie.



Krok 3

W garnku gotujemy bulion warzywny, do którego dodajemy smażone pulpety. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy całość przez 30 minut.



Krok 4

Pulpety możemy podać np. z ziemniakami lub z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.