Delikatne, cienkie ciasto wypełnione po brzegi wyrazistym farszem na bazie świeżego szpinaku i twarogu. Idealny przepis na smaczny obiad lub kolację.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Do gorącej, ale nie wrzącej wody dodaj masło oraz śmietanę, zamieszaj i dodaj 3/4 mąki oraz sól.
Na początku, gdy ciasto jest gorące wymieszaj je drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabianie ręczne (można też użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta) dodając resztę mąki. Ciasto należy wyrabiać ręcznie przez około 10 minut (mikserem przez ok 5 minut), dzięki temu będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą (aby nie wyschło) i odstaw na 30 minut.
Farsz: szpinak umyj w zimnej wodzie i dokładnie wysusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową i smaż przez 2 minuty.
Dodaj szpinak, zamieszaj i duś przez ok 3 minuty, aż liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość.
Do farszu dodaj Dip śmietanowy, zamieszaj i duś przez 3 - 4 minuty, aż trochę zgęstnieje. Przełóż do miski i wystudź.
Do farszu dodaj rozdrobniony widelcem twaróg, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na 15 -20 minut.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj cienko, a drugą odstaw na później i przykryj folią spożywczą.
Z ciasta wykrój krążki, dodaj porcję farszu i ulep pierogi.
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 3 litry wody). Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez ok 2 -3 minuty.
Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na talerz, dokładnie odsączając je z wody. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz