Pierogi ze szpinakiem


Delikatne, cienkie ciasto wypełnione po brzegi wyrazistym farszem na bazie świeżego szpinaku i twarogu. Idealny przepis na smaczny obiad lub kolację.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 500
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 125 ml gorącej wody
  • 25 g masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka śmietany Mazurski Smak 12%

Składniki farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 ml dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu Creme fraîche Mlekpol
  • 150 g twarogu Mazurski Smak chudy
  • 25 masła Łaciate
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do gorącej, ale nie wrzącej wody dodaj masło oraz śmietanę. Zamieszaj i dodaj 3/4 mąki oraz sól.



Krok 2

Na początku, gdy ciasto jest gorące wymieszaj je drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabianie ręczne (można też użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta). Dodaj resztę mąki. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez ok. 10 minut (mikserem przez ok. 5 minut). Dzięki temu będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą (aby nie wyschło) i odstaw na 30 minut.



Krok 3

Przygotuj farsz. Szpinak umyj w zimnej wodzie i dokładnie wysusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową i smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, zamieszaj i przykryj. Duś przez ok. 3 minuty, aż liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość.



Krok 4

Do farszu dodaj dip śmietanowy, zamieszaj i duś jeszcze przez 3 - 4 minuty, aż trochę zgęstnieje. Przełóż do miski i wystudź.



Krok 5

Do farszu dodaj rozdrobniony widelcem twaróg i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na 15 -20 minut.



Krok 6

Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj cienko, a drugą odstaw na później i przykryj folią spożywczą.



Krok 7

Z ciasta wykrój krążki, dodaj porcję farszu i ulep w ten sposób pierogi.



Krok 9

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 3 litry wody). Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez ok. 2 -3 minuty.



Krok 10

Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na talerz, dokładnie odsączając je z wody. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.