Delikatne, cienkie ciasto wypełnione po brzegi wyrazistym farszem na bazie świeżego szpinaku i twarogu. Idealny przepis na smaczny obiad lub kolację.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Do gorącej, ale nie wrzącej wody dodaj masło oraz śmietanę. Zamieszaj i dodaj 3/4 mąki oraz sól.
Na początku, gdy ciasto jest gorące wymieszaj je drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabianie ręczne (można też użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta). Dodaj resztę mąki. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez ok. 10 minut (mikserem przez ok. 5 minut). Dzięki temu będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą (aby nie wyschło) i odstaw na 30 minut.
Przygotuj farsz. Szpinak umyj w zimnej wodzie i dokładnie wysusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową i smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, zamieszaj i przykryj. Duś przez ok. 3 minuty, aż liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość.
Do farszu dodaj dip śmietanowy, zamieszaj i duś jeszcze przez 3 - 4 minuty, aż trochę zgęstnieje. Przełóż do miski i wystudź.
Do farszu dodaj rozdrobniony widelcem twaróg i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na 15 -20 minut.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj cienko, a drugą odstaw na później i przykryj folią spożywczą.
Z ciasta wykrój krążki, dodaj porcję farszu i ulep w ten sposób pierogi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 3 litry wody). Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez ok. 2 -3 minuty.
Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na talerz, dokładnie odsączając je z wody. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz