Pierś indyka faszerowana morelami

Danie bardzo smaczne. Do wykorzystania zarówno jako pieczeń na obiad z sosem i ziemniakami, jak również jako pyszna wędlina do chleba na kanapki. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 duża pierś indycza – co najmniej 1 kg
  • - 1 paczka suszonych moreli
  • - 2-3 łyżek suszonej żurawiny
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżeczka curry

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Pierś indyka wypłukać i osuszyć.



Krok 2

Długim cienkim nożem przebijamy mięso wzdłuż, po środku piersi. Palcami poszerzamy otwór i wypełniamy go suszonymi morelami i żurawiną, raz z jednej, raz z drugiej strony. Mięso zawijamy i obwiązujemy nitką.



Krok 3

Mięso obsypujemy dokładnie pieprzem i curry. Zawijamy w folię aluminiową.



Krok 4

Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 1 godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.