Nie ma Świąt Wielkanocnych bez tradycyjnej babki. Można ją przygotować na wiele sposobów. My polecamy babkę piaskową. Uda się ona nawet początkującej pani domu.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodaj po kolei żółtka, sok z cytryny i cytrynową skórkę. Pod koniec miksowania dodaj przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C.
Białka ubij na sztywno i dodaj do utartego ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
Do średniej wielkości formy wysmarowanej cienko tłuszczem przełóż przygotowane ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 min.
Gotową babkę możesz poznać po zarumienieniu i odstających bokach od formy. Przed wyjęciem babki ostudź ją przez ok. 10 min. Babkę możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!
Dodaj komentarz