Wielkanocna babka piaskowa

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez tradycyjnej babki. Można ją przygotować na wiele sposobów. My polecamy babkę piaskową. Uda się ona nawet początkującej pani domu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 1/2 masła Mazurski Smak
  • - 2 szklanki mąki tortowej
  • - budyń cytrynowy
  • - szklanka cukru pudru
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • - łyżeczka startej skórki z cytryny
  • - sok z 1 cytryny
  • - 4 łyżki bułki tartej do posypania blachy
  • - cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od utarcia masła z cukrem pudrem. W trakcie dodajemy po kolei żółtka, sok z cytryny i cytrynową skórkę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Białka ubijamy i dodajemy do utartego ciasta. Mieszamy, aż do połączenia się składników.



Krok 3

Do średniej wielkości formy wysmarowanej drobną ilością tłuszczu przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez min. 50 min.



Krok 4 

Gotową babkę można poznać po zarumienieniu i odstających bokach od formy. Przed wyjęciem babki, należy ją ostudzić przez ok. 10 min. Babkę można posypać cukrem pudrem przed podaniem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.