Wielkanocna babka piaskowa

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez tradycyjnej babki. Można ją przygotować na wiele sposobów. My polecamy babkę piaskową. Uda się ona nawet początkującej pani domu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 125 g masła Łaciate
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodaj po kolei żółtka, sok z cytryny i cytrynową skórkę. Pod koniec miksowania dodaj przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C.



Krok 2

Białka ubij na sztywno i dodaj do utartego ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.



Krok 3

Do średniej wielkości formy wysmarowanej cienko tłuszczem przełóż przygotowane ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 min.



Krok 4 

Gotową babkę możesz poznać po zarumienieniu i odstających bokach od formy. Przed wyjęciem babki ostudź ją przez ok. 10 min. Babkę możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.