Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 400 g makaronu wstążki
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g śmietanki 36% Łaciata
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • Zioła prowansalskie
  • Suszona bazylia
  • Suszone oregano
  • Listki świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w pół plasterki a cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami i smażyć, aż mięso straci surowość. Następnie dodać sos chilli i śmietankę, oraz pokrojony drobno serek topiony. Dusić razem aż serek się rozpuścić, a śmietanka zgęstnieje. Podawać z ugotowany al'dente makaronem, posypane świeżymi, siekanymi listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.