Pieczony kurczak z papryką, czosnkiem i pomidorami

Pieczony kurczak z papryką, czosnkiem i pomidorami to pyszne danie obiadowe, do którego z chęcią się powraca. Smakuje każdemu i prawie samo się robi. Pięknie prezentuje się na talerzu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka
  • 3 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Masło mieszamy z przyprawami. Ćwiartki z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie nacieramy przygotowanym masłem i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.



Krok 2

W tym czasie kroimy papryki w kostkę (bez gniazd nasiennych), pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę.



Krok 3

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory, papryki i czosnek. Całość pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni.



Wskazówki

Aby obrać pomidory, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie skórka łatwo odejdzie od miąższu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.