Pieczony kurczak z papryką, czosnkiem i pomidorami to pyszne danie obiadowe, do którego z chęcią się powraca. Smakuje każdemu i prawie samo się robi. Pięknie prezentuje się na talerzu.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Masło mieszamy z przyprawami. Ćwiartki z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie nacieramy przygotowanym masłem i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie kroimy papryki w kostkę (bez gniazd nasiennych), pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory, papryki i czosnek. Całość pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Aby obrać pomidory, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie skórka łatwo odejdzie od miąższu.
Dodaj komentarz