Soutzoukakia – greckie pulpety w sosie pomidorowym

Aromatyczne pulpety w winno-pomidorowym sosie to propozycja na obiad prosto ze słonecznej Grecji. Są naprawdę pyszne, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. Najlepiej smakują serwowane z ryżem. Ze względu na zawartość wina, dania nie powinny spożywać dzieci i kobiety w ciąży.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pulpety:

  • - 500 g mielonej wołowiny,
  • - 50 ml białego wytrawnego wina,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - ½ cebuli,
  • - 60 g bułki tartej,
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • - mąka ziemniaczana do obtoczenia,
  • - oliwa z oliwek do smażenia

Sos pomidorowy:

  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 100 ml białego wytrawnego wina,
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżeczki cukru,
  • - 1 łyżeczka oregano,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki cynamonu,
  • - ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować sos pomidorowy: czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, przesmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy i chwilę razem smażyć. W tym czasie zblendować na gładką masę pomidory z winem. Wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać do czasu przygotowania pulpetów.



Krok 2

Przygotować pulpety: czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać bułkę tartą, kmin rzymski, paprykę i pieprz. Przesmażyć. Do miski włożyć mięso mielone, sól, wino, a następnie dodać składniki z patelni. Dokładnie wymieszać.



Krok 3

Na talerz wysypać trochę mąki ziemniaczanej. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dłonią formować pulpety i obtaczać je w mące, a następnie kłaść na patelni. Obsmażyć z każdej strony, a gdy pulpety będą już gotowe, zalać je sosem. Posypać natką pietruszki i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.