Aromatyczne pulpety w winno-pomidorowym sosie to propozycja na obiad prosto ze słonecznej Grecji. Są naprawdę pyszne, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. Najlepiej smakują serwowane z ryżem. Ze względu na zawartość wina, dania nie powinny spożywać dzieci i kobiety w ciąży.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Przygotować sos pomidorowy: czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, przesmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy i chwilę razem smażyć. W tym czasie zblendować na gładką masę pomidory z winem. Wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać do czasu przygotowania pulpetów.
Przygotować pulpety: czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać bułkę tartą, kmin rzymski, paprykę i pieprz. Przesmażyć. Do miski włożyć mięso mielone, sól, wino, a następnie dodać składniki z patelni. Dokładnie wymieszać.
Na talerz wysypać trochę mąki ziemniaczanej. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dłonią formować pulpety i obtaczać je w mące, a następnie kłaść na patelni. Obsmażyć z każdej strony, a gdy pulpety będą już gotowe, zalać je sosem. Posypać natką pietruszki i serwować.
Dodaj komentarz