Pierś z kurczaka z kurkami i ziemniakami

Idealne jesienne danie, które posmakuje chyba każdemu. Konieczne do wypróbowania w sezonie kurkowym. Proste i smaczne - nie wymaga dużo czasu na przygotowanie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
  • - 300 g kurek
  • - 3 serki śmietankowe Łaciate
  • - 6 ziemniaków
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • - 3 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy oliwę z solą i pieprzem, a następnie nacieramy nimi filety. Odstawiamy na 10 minut, po czym grillujemy.



Krok 2

Kurki dokładnie oczyszczamy i podsmażamy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy kurki się zarumienią, dodajemy serki topione i śmietankę Łaciatą. Całość przyprawiamy.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i gotujemy.



Krok 4 

Filety kroimy, podajemy z ziemniakami i sosem kurkowym. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.