Spaghetti z pesto, krewetkami i orzeszkami piniowymi

Spaghetti z pesto, krewetkami i orzeszkami piniowymi to idealne danie na wyjątkową okoliczność lub kolację we dwoje. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Wyjątkowe w smaku, a jak to mówią – przez żołądek do serca.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Skorupiaki

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Skorupiaki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti,
  • - 200 g krewetek,
  • - 100 g zielonego pesto,
  • - 50 ml białego wytrawnego wina,
  • - 50 g tartego parmezanu,
  • - 50 g orzeszków piniowych,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki obrać i oczyścić. Czosnek pokroić na plasterki.



Krok 2

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły.



Krok 3

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 4

Na patelni rozgrzać masło. Dodać krewetki, chwilę później czosnek. Przesmażyć z obu stron, a następnie podlać winem.



Krok 5

Gdy wino odparuje, dodać ugotowany makaron i pesto. Dokładnie wymieszać.



Krok 6

Rozłożyć na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i tartym parmezanem.



Wskazówki

Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy je wcześniej rozmrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.