Spaghetti z pesto, krewetkami i orzeszkami piniowymi to idealne danie na wyjątkową okoliczność lub kolację we dwoje. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Wyjątkowe w smaku, a jak to mówią – przez żołądek do serca.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Skorupiaki
Krewetki obrać i oczyścić. Czosnek pokroić na plasterki.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać krewetki, chwilę później czosnek. Przesmażyć z obu stron, a następnie podlać winem.
Gdy wino odparuje, dodać ugotowany makaron i pesto. Dokładnie wymieszać.
Rozłożyć na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i tartym parmezanem.
Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy je wcześniej rozmrozić.
Dodaj komentarz