Spaghetti z pesto, krewetkami i orzeszkami piniowymi

Spaghetti z pesto, krewetkami i orzeszkami piniowymi to idealne danie na wyjątkową okoliczność lub kolację we dwoje. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Wyjątkowe w smaku, a jak to mówią – przez żołądek do serca!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Skorupiaki

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Skorupiaki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g krewetek
  • 100 g zielonego pesto
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki obierz i oczyść. Czosnek pokrój na plasterki.



Krok 2

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły.



Krok 3

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.



Krok 4

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj krewetki, a chwilę później czosnek. Przesmaż je z obu stron, a następnie podlej winem.



Krok 5

Gdy wino odparuje, dodaj ugotowany makaron i pesto. Dokładnie wymieszaj.



Krok 6

Rozłóż zawartość patelni na talerze. Posyp orzeszkami piniowymi i tartym serem Jantar. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli używasz mrożonych krewetek pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.