Placki z batatów

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • 300 g batatów ,
  • 1/2 małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • szczypta słodkiej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej ,
  • olej do smażenia ,
  • czerwona cebula,
  • listki bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Batata umyć, obrać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach. Do batatów wbić jajka, dodać mąkę, gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto doprawić solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i wszystko dokładnie wymieszać.





Krok 2

Na rozgrzaną patelnię nakładać po łyżce masy formując okrągły cienki placek. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu do zrumienia. Upieczone placki udekorować plasterkami czerwonej cebuli i listkami bazylii.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.