Pizza Calzone

Włoska pizza w kształcie rogala. Cieszy się dużą popularnością i różnorodnością pod względem składników.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Pieprz

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • ½ papryki
  • 4 plasterki szynki
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki mleka. Dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Następnie ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 3

Cebulkę oraz czosnek kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól i pieprz.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Z ciasta formujemy kształt jajka. Na połowie nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.



Krok 5

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi.



Krok 6

Pieczemy ok. 15-20 minut.



Wskazówki

Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.