Włoska pizza w kształcie rogala. Cieszy się dużą popularnością i różnorodnością pod względem składników.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki mleka. Dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Następnie ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulkę oraz czosnek kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Z ciasta formujemy kształt jajka. Na połowie nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.
Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy ok. 15-20 minut.
Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin.
Dodaj komentarz