Pizza cztery sery

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • ¾ szklanki wody ciepłej
  • 4 g drożdży suchych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • 1 kula sera mozzarella
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 70 g twardego sera koziego
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 plastry salami

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać oliwę z oliwek i zagniatać ciasto stopniowo dolewając wody. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.



Krok 2

Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na rozgrzanym maśle.



Krok 3

Pomidory z puszki zmiksować blenderem, dodać zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.



Krok 4

Sery pokroić w plasterki. Twardy ser kozi zetrzeć na tarce do serów.



Krok 5

Rozwałkować ciasto dość cienko. Posmarować je przygotowanym sosem pomidorowym.



Krok 6

Ułożyć sery oraz salami pokrojone na kawałki. Wierzch posypać startym kozim serem.



Krok 7

Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.