Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdże i sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać oliwę z oliwek i zagniatać ciasto stopniowo dolewając wody. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na rozgrzanym maśle.
Pomidory z puszki zmiksować blenderem, dodać zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
Sery pokroić w plasterki. Twardy ser kozi zetrzeć na tarce do serów.
Rozwałkować ciasto dość cienko. Posmarować je przygotowanym sosem pomidorowym.
Ułożyć sery oraz salami pokrojone na kawałki. Wierzch posypać startym kozim serem.
Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem.
Dodaj komentarz