Risotto z mulami i groszkiem

Risotto z pieczarkami to proste danie, które przyrządzisz w kilkanaście minut! Dodatek świeżej pietruszki i startego parmezanu idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 ml białego wina
  • 1 litr wody
  • 300-400 g muli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 zielonego groszku z puszki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wino oraz wodę, dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli. Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy mule. Po 5 minutach wyławiamy małże. Wyjmujemy owoce morza z muszli. Bulion zostawiamy do podlewania ryżu.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem, który powstał z gotowania muli. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy garść groszku.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto nakładamy na talerz, Układamy na nim ugotowane mule. Całość osypujemy groszkiem i przyozdabiamy natka pietruszki.

Smacznego !



Wskazówki

Risotto z owocami morza podajemy z dobrze schłodzonym białym wytrawnym winem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.