Risotto z pieczarkami to proste danie, które przyrządzisz w kilkanaście minut! Dodatek świeżej pietruszki i startego parmezanu idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Do garnka wlewamy wino oraz wodę, dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli. Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy mule. Po 5 minutach wyławiamy małże. Wyjmujemy owoce morza z muszli. Bulion zostawiamy do podlewania ryżu.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem, który powstał z gotowania muli. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy garść groszku.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto nakładamy na talerz, Układamy na nim ugotowane mule. Całość osypujemy groszkiem i przyozdabiamy natka pietruszki.
Smacznego !
Risotto z owocami morza podajemy z dobrze schłodzonym białym wytrawnym winem.
Dodaj komentarz