Pizza na razowym cieście

Autor:

Śnieżynka

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem. Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą, dodać oliwę, połączyć z drożdżami, wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować pizzę. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odłożyć na 15 minut. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Ciasto posmarować ketchupem, posypać połową żółtego sera, wyłożyć przestudzone pieczarki. Posypać pokrojonym w kostkę baleronem i serem pleśniowym. Pizzę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Pod koniec posypać pozostałym serem i powtórnie na 2-3 minuty włożyć do piekarnika.

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ⅔ szkl. mąki pszennej
  • ⅔ szkl. mąki razowej pszennej
  • 2 dag drożdży
  • ½ szkl. ciepłej wody
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dag sera pleśniowego camembert
  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 8-10 dag startego żółtego sera
  • 8-10 dag baleronu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem.



Krok 2

Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą, dodać oliwę, połączyć z drożdżami, wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować pizzę. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odłożyć na 15 minut.



Krok 4

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.



Krok 5

Ciasto posmarować ketchupem, posypać połową żółtego sera, wyłożyć przestudzone pieczarki. Posypać pokrojonym w kostkę baleronem i serem pleśniowym.



Krok 6

Pizzę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut. Pod koniec posypać pozostałym serem i powtórnie na 2-3 minuty włożyć do piekarnika.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.