Jogurtowe muffiny z borówkami

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

16

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

2 jajka

200 g jogurtu naturalnego

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

2 łyżeczki soku z cytryny

100 ml mleka

200 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie

Krok 1
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Krok 2
  • Przygotowujemy dwie miski. W jeden mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy owoc borówki i mieszamy raz jeszcze. Uzyskana masa nie musi być jednolita wystarczy, że składniki się połączą.
Krok 3
  • Formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wypełniamy przygotowanym ciastem.
Krok 4
  • Pieczemy 15-20 minut do „suchego patyczka”.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0

Zobacz także