Jogurtowe muffiny z borówkami

Niezwykle soczyste, puszyste i delikatne w smaku jogurtowe muffinki z borówkami. Skradną serce Twojej rodziny i przyjaciół!

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 ml mleka
  • 200 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy dwie miski. W jeden mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy owoc borówki i mieszamy raz jeszcze. Uzyskana masa nie musi być jednolita wystarczy, że składniki się połączą.



Krok 3

Formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wypełniamy przygotowanym ciastem.



Krok 4

Pieczemy 15-20 minut do „suchego patyczka”.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.