Mięso mielone połączyć z mąką ziemniaczaną, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną papryką i brokułem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Drożdże wymieszać z cukrem, wlać ciepłą wodę mineralną, wsypać mąkę, sól, dodać oliwę i wyrabiać przez 5 minut. Następnie dodać oregano i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, przerobić i uformować pizzę. Ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie posmarować ketchupem, posypać 1/4 startego żółtego sera, ułożyć przekrojone wzdłuż klopsiki i pieczarki. Po wierzchu posypać pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Mięso mielone połączyć z mąką ziemniaczaną, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną papryką i brokułem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Formować małe klopsiki i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Drożdże wymieszać z cukrem, wlać ciepłą wodę mineralną, wsypać mąkę, sól, dodać oliwę i wyrabiać przez 5 minut.
Następnie dodać oregano i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, przerobić i uformować pizzę. Ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Następnie posmarować ketchupem, posypać 1/4 startego żółtego sera, ułożyć przekrojone wzdłuż klopsiki i pieczarki.
Wierzch posypać pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz