Pizza na wodzie mineralnej

Autor:

Śnieżynka

Mięso mielone połączyć z mąką ziemniaczaną, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną papryką i brokułem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Drożdże wymieszać z cukrem, wlać ciepłą wodę mineralną, wsypać mąkę, sól, dodać oliwę i wyrabiać przez 5 minut. Następnie dodać oregano i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, przerobić i uformować pizzę. Ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie posmarować ketchupem, posypać 1/4 startego żółtego sera, ułożyć przekrojone wzdłuż klopsiki i pieczarki. Po wierzchu posypać pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszone oregano

Dodatkowo:

  • 15 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 róże brokułu
  • 1/4 papryki czerwonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • 15 dag żółtego sera
  • 3 łyżki ketchupu
  • 10 dag pieczarek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone połączyć z mąką ziemniaczaną, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną papryką i brokułem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.



Krok 2

Formować małe klopsiki i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.



Krok 3

Drożdże wymieszać z cukrem, wlać ciepłą wodę mineralną, wsypać mąkę, sól, dodać oliwę i wyrabiać przez 5 minut.



Krok 4

Następnie dodać oregano i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.



Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, przerobić i uformować pizzę. Ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.



Krok 6

Następnie posmarować ketchupem, posypać 1/4 startego żółtego sera, ułożyć przekrojone wzdłuż klopsiki i pieczarki.



Krok 7

Wierzch posypać pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.