Zupa z serem i brokułem

Zupa z serem i brokułem to bardzo popularna i smaczna potrawa. Brokuł idealnie pasuje do sera, razem tworzą wyśmienite połączenie, którego warto spróbować.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 150 g sera pleśniowego
  • 100 g sera cheddar
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • Grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki.



Krok 2

Cebulę z czosnkiem obsmażamy na maśle, dodajemy brokuł. Chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ser pleśniowy, starty na tarce ser cheddar i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą.



Krok 3

Dodajemy grzanki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.