Pizza dla zwolenników kiełbasy pepperoni. Mięsne i sycące danie to idealny wybór na danie główne lub kolację. Oliwki oraz pomidorki koktajlowe nadadzą daniu niezwykły smak. Dodatek świeżej rukolii i bazylii stanowi idealne połączenie z resztą składników.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut.
Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut, aż uzyskamy jednolitą, miekką masę. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.
Blachę natłuścić. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5 cm i umieścić go na blaszy.
Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i oregano. Kiełbasę pepperoni kroimy w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe oraz czarne oliwki kroimy na pół, mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
Rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy na cieście. Na całość nałożyć liście rukoli, posypać mozzarellą. Następnie równomiernie układamy pozostałe składniki.
Piec do zrumienienia około 15 minut. Po upieczeniu przyozdobić listkami świeżej bazylii.
Podawać z oliwą z oliwek z czosnkiem lub chili.
Dodaj komentarz