Tarta z batatami i szpinakiem

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem i serem. Pyszna i bardzo sycąca, sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 250 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 300 g Śmietanki Łaciatej 36%
  • 3 łyżki wiórek mozzarelli
  • ok 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka do smaku po około 1/3 łyżeczki
  • oliwa do smażenia ok 2 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Batat myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy plastry na oliwie. Formę do tarty wykładamy plasterkami batatu.



Krok 2

Szpinak podsmażamy na patelni, chwilę, aby sok wyparował. W misce mieszamy jajko ze śmietanką Łaciatą. Dodajemy szpinak, pieprz i sól oraz ser mozzarella.



Krok 3

Wylewamy masę ze szpinakiem na bataty. Na wierzch kruszymy ser feta. Następnie posypujemy całość papryką.



Krok 4

Wkładamy całość do piekarnika na 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.