Do dużego garnka wrzucić 1 łyżkę masła i wlać ½ łyżki oliwy, wsypać cebulę i zeszklić. Pieczarki pokroić w plasterki i wsypać, mieszać i smażyć około 2 minuty. Paprykę posiekać w kosteczkę, wrzucić i smażyć mieszając jeszcze 2 minuty. Wsypać paprykę w proszku (ostrą i słodką) i mieszać.
Wlać i zagotować bulion. Gotować na dużym ogniu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i dodać. Gotować 5 minut, wsypać kukurydzę, po czym gotować kolejne 5 minut. Dodać przecier pomidorowy (ew. pomidory z puszki) i obrane oraz pocięte w kostkę ogórki kiszone. Przyprawić majerankiem lub oregano i gotować jeszcze 5 minut. Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić zasmażkę: wsypać mąkę na suchą patelnię, podgrzać aż uzyska nieco złoty kolor, dodać masło i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać kilka łyżek zupy cały czas mieszając. Zasmażkę wlać do garnka z zupą i ponownie wymieszać i zagotować.
Dodaj komentarz