Vorschmack z kurczakiem

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400 g pomidorów z puszki)
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka masła Łaciate do zagęszczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do dużego garnka wrzucić 1 łyżkę masła i wlać ½ łyżki oliwy, wsypać cebulę i zeszklić. Pieczarki pokroić w plasterki i wsypać, mieszać i smażyć około 2 minuty. Paprykę posiekać w kosteczkę, wrzucić i smażyć mieszając jeszcze 2 minuty. Wsypać paprykę w proszku (ostrą i słodką) i mieszać.
Wlać i zagotować bulion. Gotować na dużym ogniu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i dodać. Gotować 5 minut, wsypać kukurydzę, po czym gotować kolejne 5 minut. Dodać przecier pomidorowy (ew. pomidory z puszki) i obrane oraz pocięte w kostkę ogórki kiszone. Przyprawić majerankiem lub oregano i gotować jeszcze 5 minut. Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić zasmażkę: wsypać mąkę na suchą patelnię, podgrzać aż uzyska nieco złoty kolor, dodać masło i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać kilka łyżek zupy cały czas mieszając. Zasmażkę wlać do garnka z zupą i ponownie wymieszać i zagotować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.