Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Następnie dodać jogurt, oliwę, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Pod koniec wsypać bazylię i wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać pokrojone pieczarki i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Plasterki szynki pokroić w kostkę, oliwki w krążki. Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę o dowolnym kształcie, ułożyć na przygotowanej blaszce. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie posmarować ketchupem, wyłożyć farsz z pieczarek, posypać szynką i oliwkami. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego sera. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Następnie dodać jogurt, oliwę, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Pod koniec wsypać bazylię i wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać pokrojone pieczarki i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Plasterki szynki pokroić w kostkę, oliwki w krążki.
Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę o dowolnym kształcie, ułożyć na przygotowanej blaszce. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.
Następnie posmarować ketchupem, wyłożyć farsz z pieczarek, posypać szynką i oliwkami. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego sera. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz