Zapiekanka serowo-bekonowa

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serem to danie, któremu nie da się oprzeć. Zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Mocno kaloryczne - ale dla takiego smaku warto.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g boczku w plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek Śmietanki Łaciatej 18%
  • 300 g makaronu kolanka
  • 100 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy.



Krok 2

Gotujemy al dente makaron i odcedzamy.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W misce rozrabiamy jajka z czosnkiem, pietruszką, serem i śmietanką Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy makaron, dodajemy plasterki boczku i całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczno-serową. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.