Ciekawe połączenie mięsa i słodkiego ananasa sprawia, że doznania smakowe przy jedzeniu tego dania są duże. Polecana jako danie główne, na lunch lub kolację. Polana śmietanką smakuje jeszcze lepiej.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Z mąki, drożdży, oliwy, soli i ciepłej wody
wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na
30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser mozzarella kroimy w plastry. Plastry ananasa
kroimy na mniejsze części. Ser Halloumi kroimy
w kostkę. Mięso mielone lekko obsmażamy na
oliwie.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki,kroimy
w kosteczkę. Pomidory wykładamy do garnka,
dodajemy resztę składników. Gotujemy na
większym ogniu bez przykrycia. Na koniec
zmiksować na gładki sos.
Nastawiamy piekarnik na 220°C. Po wyrośnięciu
ciasta formujemy z niego okrągły placek i
pokrywamy go przygotowanymsosem
pomidorowym.
Na gotowym placku rozkładamy plastry mozzarelli. Następnie rozkładamy kawałki mięsa mielonego,
ananasa oraz sera halloumi.
Pieczemy około 10-13 minut. Po wyjęciu z pieca
ozdabiamy śmietanką Łaciatą i posiekaną natką
pietruszki.
Ser halloumi możemy zastąpić oscypkiem.
Dodaj komentarz