Delikatna pierś z kaczki skropiona sosem sezamowym, podana z warzywami to idealny pomysł na odświętny rodzinny obiad. Wybornie smakuje i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja, Sezam
Skórkę z piersi kaczki nacinamy w kratkę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi kaczkę. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia kaczkę obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Olej sezamowy, sok z limonki, sos sojowy, miód i powidła gotujemy w rondelku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i zagęszczamy nią sos.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Obsmażamy je na maśle z dodatkiem ziół prowansalskich. Kaczkę kroimy w plasterki, podajemy z sosem sezamowym i warzywami. Dekorujemy limonką.
Dodaj komentarz