Pierś z kaczki w sosie sezamowym, z warzywami i limonką

Delikatna pierś z kaczki skropiona sosem sezamowym, podana z warzywami to idealny pomysł na odświętny rodzinny obiad. Wybornie smakuje i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórkę z piersi kaczki nacinamy w kratkę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi kaczkę. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia kaczkę obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Olej sezamowy, sok z limonki, sos sojowy, miód i powidła gotujemy w rondelku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i zagęszczamy nią sos.



Krok 4

Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Obsmażamy je na maśle z dodatkiem ziół prowansalskich. Kaczkę kroimy w plasterki, podajemy z sosem sezamowym i warzywami. Dekorujemy limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.