Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,śmietaną, posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka i otartą skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Gotową masę makową wymieszać z konfiturą z aronii, skórką pomarańczową i sztywno ubitą pianą z białek.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i ponownie włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i rozgotować. Wsypać galaretę, dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem). Odłożyć do stężenia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielony mak, oliwę i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut, ostudzić.
Jeszcze ciepły mus z jabłek wyłożyć na zimny placek z makiem, przykryć biszkoptem makowym.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać posiekanymi migdałami, odłożyć do stężenia.
Dodaj komentarz