Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 3 żółtka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej
  • 2 białka
  • 3 łyżki konfitury z aronii
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Mus z jabłek:

  • 80 dag jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Cukier do smaku

Ciasto z białek:

  • 4 białka
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • Szczypta soli

Lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • Posiekane migdały

Przygotowanie

Ciasto kruche

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,śmietaną, posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka i otartą skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.




Następnie ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.



Masa makowa

Gotową masę makową wymieszać z konfiturą z aronii, skórką pomarańczową i sztywno ubitą pianą z białek.




Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i ponownie włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudzić.



Mus z jabłek

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i rozgotować. Wsypać galaretę, dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem). Odłożyć do stężenia.



Ciasto z makiem

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielony mak, oliwę i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut, ostudzić.




Jeszcze ciepły mus z jabłek wyłożyć na zimny placek z makiem, przykryć biszkoptem makowym.




Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać posiekanymi migdałami, odłożyć do stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.