Tort weselny kokosowy

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. wody gorącej
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do formy

Krem:

  • 1,5 l mleka Łaciate
  • 3 opak. budyniu śmietankowego
  • 600 g masła Łaciate
  • Alkohol
  • Wiórki kokosowe
  • ¾ szkl. cukru
  • Cytryna
  • Rodzynki

Dodatkowo:

  • Dżem wiśniowy
  • Rafaello,
  • Ozdoby z masy plastycznej

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z gorącą woda i cukrem, aż powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami, wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem. Ciasto wyłożyć na dużej formie natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok. 30 minut.





Krem

Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie wsypujemy kokos, dolewamy alkohol i miksujemy razem. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każdą cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy ¼ kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, posypujemy rodzynkami i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i dekorujemy wg uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.