Proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Robi się prawie samo, trafi w gusta praktycznie każdego - mięciutkie mięso z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy i pachnące lasem grzyby. Wszystko podane z pomidorkami koktajlowymi.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Udka nacieramy marynatą z oleju, miodu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i papryki. Odstawiamy na 30 minut, po czym podsmażamy z obu stron na oleju.
Nastawiamy piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Grzyby kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, dodajemy przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy mięso i smarujemy je przecierem pomidorowym. Dodajemy grzyby, oliwki i pomidorki koktajlowe. Pieczemy przez 1,5 godziny.
Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy zastąpić je pomidorami z puszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 22:19:00
Świetny przepis, mięso wygląda na bardzo smaczne.
Odpowiedz