Słodko-kwaśne kąski z kurczaka

Idealne na przekąskę, czy przystawkę. Kąski z kurczaka o smaku słodko kwaśnym zachwycą każdego gościa. Nie wymagają prawie wcale pracy. Można je również wykorzystać do sałatki, czy podać np. z ryżem.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w paseczki.



Krok 2

Mieszamy miód, sok z cytryny, skórkę z cytryny, imbir, curry, cynamon i sos sojowy. Marynujemy w tym kurczaka przez 1 godzinę.



Krok 3

Po tym czasie kurczaka podsmażamy na rumiano na maśle. Podajemy jako przystawkę np. z koperkiem lub natką pietruszki.



Wskazówki

Może być podawany także z ryżem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.