PLACKI Z DYNI

Autor:

Aarent

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 600 g obranej dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml śmietanki ŁACIATA 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Dynię surową czyszczę z pestek. Rozdrabniam blenderem na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę. Do dyni dodaję mąkę,śmietanę, cynamon, proszek i dokładnie mieszam. Smażę na złoto na oleju z obu stron. Podaję najczęściej na słodko ze śmietanką Łaciatą 18% i syropem.



Wskazówki

1.Najlepiej smakują gdy nie są całkiem zimne.

2. Podczas smażenia "piją" obficie olej, polecam po zdjęciu z patelni położyć na ręczniku kuchennym do odsączenie oleju.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.