Pokrój rabarbar w małe kawałeczki i wrzuć je do garnka. Dodaj do rabarbaru wodę, cukier i wymieszaj. Postaw garnek na ogniu, przykryj pokrywką i gotuj pod przykryciem, aż stanie się miękki. Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by całość zupełnie ostygła.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z wanilią i cukrem pudrem. Dodaj do ubitej śmietanki ser mascarpone i wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
Formę do pieczenia (keksówka) wyłóż folią spożywczą. Biszkopty nasącz połączoną miksturą kawy i cytrynówki i wyłóż nimi dno formy.
Odłóż na później około 1/4 kremu śmietankowego i wstaw do lodówki. Biszkopty w blaszce przykryj połową kremu, który pozostał i wyrównaj. Na krem wylej połowę masy z rabarbaru, a następnie przykryj wszystko warstwą biszkoptów i znowu je nasącz kawą zmieszaną z cytrynówką.
Biszkopty posmaruj kremem i pozostałą masą rabarbarową. Górę przykryj ostatnią warstwą biszkoptów i znowu nasącz kawą i cytrynówką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto posmaruj odłożonym wcześniej kremem i posyp kakao. Smacznego!
Dodaj komentarz