placuszki z dżemem

Autor:

mileneczka5

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • mleko Łaciate
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • szczypta soli
  • 1 mały cukier waniliowy cukier
  • puder do posypania
  • dżem truskawkowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę, proszek , sól i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy i dolewamy mleko. Gęstość ciasta powinna mieć konsystencję jogurtu (jeżeli jest za rzadkie dosypujemy mąkę, jak za gęste, dolewamy trochę mleka). Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do ciasta, wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 min. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki, wkładając po 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażymy na małym ogniu 2 razy przekładając, żeby się dopiekły. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i dekorujemy dżemem. Można też posypać je cukrem pudrem, ale to zależy kto z czym lubi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.